* ZÁVĚR
  Vydáno dne 19. 07. 2004 (1648 přečtení)

Členové spolku ŠALAMOUN dostávají množství dopisů od občanů, kteří se domnívají (a často to mají i zdokladováno), že jejich občanská práva a především právo na spravedlivý soud byla porušena, ale po vyčerpání všech opravných možností se nemají kam obrátit. Ne každý odsouzený, jemuž je zamítnuta ústavní stížnost, stížnost na porušení zákona (případně i žádost o obnovu procesu, což vyžaduje nové skutečnosti), má dostatek síly dostrkat svou věc až do Štrasburku.

Spolek ŠALAMOUN tak vlastně supluje roli ombudsmana, aniž by disponoval jeho možnostmi. Boj o zřízení ombudsmana se v České republice bohužel stal politickou záležitostí, což nemá nic společného se skutečně naléhavou potřebou tohoto úřadu. Než však bude zřízen, bude-li, je existence spolků zaměřených na kritiku justice a rozšiřování právního vědomí občanů stále nutná. V situaci, kdy se VONS rozpadl, HOST je před rozpadem a Český helsinský výbor spíš shromažďuje dokumentaci, než aby sám sledoval jednotlivé „kauzy", jeví se spolek ŠALAMOUN zřejmě jako jediný tohoto typu. Nejbližším partnerem mu je Dokumentační středisko pro lidská práva, s kterým členové Šalamouna spolupracovali na několika případech, kdy došlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele apod. Jednalo se především o nezákonně provedený policejní zásah v rockovém klubu Propast následně policejní zásah proti demonstrantům shromážděným před budovou Ministerstva vnitra a poslední nezákonný policejní zásah 16. května 1998 ve Vodičkově ulici v Praze. (Tyto případy, které mají vnitřní souvislost jsou podrobně zpracované Dokumentačním střediskem pro lidská práva na internetové adrese http://www.lidska-prava.cz).
Spolek ŠALAMOUN není založen na široké „členské základně", která by vyžadovala složitou a nákladnou organizaci. Jeho práce (bez odpovídajícího technického zázemí, kanceláře, sekretářky atd.) leží na několika desítkách lidí, kteří navštěvují věznice, soudy, ministerstva, konzultují s právníky, pořádají tiskové konference, účastní se besed, píší články a vyřizují korespondenci. Současným předsedou spolku je John Bok, mluvčí spolku je Lenka Procházková. Dalším známým členem je brněnská publicistka Jana Soukupová. Jména ostatních členů z taktických důvodů zatím nezveřejňujeme, neboť tento typ občanské aktivity není dosud vnímán jako sůl demokracie, ale spíš jako sůl v očích výkonné a soudní moci. Spolek Šalamoun má kromě řádných členů i členy tzv. „čestné", mezi něž patří i několik advokátů a právníků zaměstnaných ve státní správě.

( Celá tisková zpráva | Informační e-mailVytisknout článek )