* SOUDNÝ DEN III
  Vydáno dne 12. 02. 2006 (1440 přečtení)

SOUDNÝ DEN
Zpráva spolku Šalamoun veřejnosti

Dne 16.2.2006 proběhnou veřejná jednání ve významných trestních případech, sledovaných občanským sdružením Šalamoun – Spolek na podporu nezávislé justice v ČR:

1. Kauza Yekta Uzunoglu – 9,30 Obvodní soud pro Prahu 4, č.dv. 15
2. Kauza Jan Beneš – 13,00 Krajský soud Praha, budova A, jednací síň č.2, I.patro

ÚČAST PŘI PROCESU MUDr. YEKTY UZUNOGLA PŘISLÍBILI: JUDr. PETR PITHART, MÍSTOPŘEDSEDA SENÁTU,SVATOPLUK KARÁSEK, POSLANEC A ZMOCNĚNEC VLÁDY ČR PRO LIDSKÁ PRÁVA, A ZNÁMÝ DISIDENT PROF. RNDr. FRANTIŠEK JANOUCH, CSc

Oba procesy budou komentovat v pátek 17.2.2006 v 21,10 v pořadu Českého rozhlasu 6 „Česká justice“ na kmitočtech 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz představitelé občanského sdružení Šalamoun p. John Bok, předseda, a Zdeněk Jemelík.

Relaci lze poslouchat na internetu na URL http://www.rozhlas.cz/portal/portal/.

Případy jsou veřejnosti známé:

Kurdský podnikatel MUDr. Yekta Uzunoglu, zakládající člen organizace Lékaři bez hranic, člen Amnesty International, byl v r.1994 z popudu tureckého ilegála, patrně agenta KGB, údajně žijícího v ČR pod falešným jménem, obviněn z mučení a omezování osobní svobody krajana. K tomu dodatečně přibylo obvinění z tr. č. vraždy, loupeže a podvodu. Vyšetřování bylo vedeno 2,5 roku vazebně. Stíhání bylo zastaveno, ale protože MUDr. Yekta Uzunoglu trval na uzavření případu před soudem, probíhá nyní u Obvodního soudu pro Prahu 4, předseda senátu Mgr. Vítězslav Rašík, jednání na základě obžaloby z r.2000. Spisovatel Jan Beneš, disident a exulant, byl v rekordním čase 17 dnů od činu odsouzen trestním příkazem za údajné vyhrožování poplašným revolverem muži, který dal nepřiměřeným způsobem najevo nevoli nad způsobem jízdy obžalovaného. Obžalovaný podal proti trestnímu příkazu odpor, ale soud při veřejném jednání setrval na svém stanovisku. Věc soudil v 1. instanci Okresní soud v Příbrami – soudkyně JUDr. Jana Jurečková, známá divákům TV Nova – pořadu Na vlastní oči – ve spojitosti s případem obž. Dunaje-Jurči&Černého. Předsedkyní senátu odvolacího soudu je JUDr. Helena Urválková.

( Celá tisková zpráva | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: zdenek.jemelik@spoleksalamoun.com )