* VÝZVA PŘEDSEDY SPOLKU ŠALAMOUN K RESIGNACI PŘEDSEDKYNĚ NEJVYŠŠÍHO SOUDU
  Vydáno dne 30. 06. 2010 (999 přečtení)

Paní
JUDr. Iva Brožová
Nejvyšší soud ČR
Burešova 20
657 37 Brno

VÝZVA PŘEDSEDY SPOLKU ŠALAMOUN K VAŠÍ RESIGNACI
V Praze 28.6.2010

Paní předsedkyně,

před několika lety jste neváhala znevážit autoritu hlavy státu a vedle jste s panem prezidentem u Ústavního soudu ČR spory za záchranu svého křesla a za účelem maření jeho dalších kroků, které vykonal v souladu se svými ústavou danými kompetencemi.

Jistě je Vám známo, že spolek Šalamoun tehdy Vaše konání odsuzoval. S odstupem času si myslíme, že jste právě spory s panem prezidentem znova potvrdila, že nepatříte do čela tak významné instituce, jakou je Nejvyšší soud ČR.

Z Vašeho tehdejšího jednání by se nicméně dalo usuzovat, že Vám na místě předsedkyně Nejvyššího soudu ČR záleží tolik, že jste kvůli jeho udržení schopná jakékoli nízkosti.

V poslední době s překvapením zjišťujeme, že Vás asi zájem opustil a jde Vám již jen o to, abyste měla „trafiku“, v které byste se pokojně dočkala důchodu. Nedovedeme si totiž ničím jiným vysvětlit, proč již po druhé usilujete o získání jiného významného postavení.

Nedávno to byl úřad soudce Evropského soudu pro lidská práva. Toto místo se nakonec neuvolnilo, takže odchod do Štrasburku se Vám nezdařil. Nyní se pro změnu ucházíte o postavení veřejného ochránce práv.

Přáli bychom Vám úspěch v otevřené soutěži s dalšími třemi demokraticky a zákonně ustanovenými kandidáty, nebýt toho, že jste se přijetím kandidatury dobrovolně a patrně vědomě vmanévrovala do postavení střetu zájmu.

Jistě je Vám známo, že jako soudkyně nemůžete současně zastávat úřad veřejného ochránce práv. V případě zvolení nemůžete vyhovět podmínce složení slibu do 10 dnů po zvolení a následně ani úřad přijmout. Přijetím kandidatury jste zpochybnila regulérnost výběru kandidátů senátem, neboť jste odčerpala hlasy, které by jinak možná dostali řádně ustanovení konkurenti. Pokud byste za těchto okolností byla Poslaneckou sněmovnou zvolena, ostatní kandidáti by patrně uspěli se soudní žalobou na neplatnost Vašeho zvolení.

Doufáme, že nehodláte dopustit opakování podezřelé situace, která vyvstala, když zesnulý JUDr. Otakar Motejl přijal úřad ministra, ač souběh s funkcí soudce byl vyloučen. Od té doby kolují nehezká podezření o jeho resignačním dopisu, který se údajně v Kanceláři prezidenta republiky nejdříve „ztratil“ a jeho přijetí bylo zaprotokolováno dodatečně.

Přijetí kandidatury na funkci, které se v případě zvolení nebudete moci ujmout, považujeme za znevážení úřadu veřejného ochránce práv a projev neúcty k právnímu řádu České republiky. Doufáme, že nebudete znova zkoušet počestnost soudců Ústavního soudu ČR a žádat, aby stanovili, že podmínky, jež by každého jiného soudce ze soutěže o úřad veřejného ochránce práv vyřadily, ve Vašem speciálním případě neplatí.

Přejeme Vám tedy nadále mnoho štěstí v souboji s dalšími uchazeči, ale vyzýváme Vás, abyste své postavení uvedla do souladu se zákonem tím, že se okamžitě vzdáte postavení soudkyně a předsedkyně Nejvyššího soudu ČR.

Sděluji, že tímto dopisem neusiluji o to, abych Vás vyřadil ze soutěže, ale pouze o zajištění regulérnosti významného právního aktu zvolení veřejného ochránce práv. Na základě neoficiálních informací o dohodách mezi parlamentními stranami nepočítám se zvolením svým ani Vaším.

Kvůli závažnosti záležitosti zasílám tento dopis jako otevřený.

S úctou

John Bok
předseda spolku Šalamoun
řádně nominovaný uchazeč o funkci veřejného ochránce práv