* ZPRÁVA SPOLKU ŚALAMOUN VEŘEJNOSTI
  Vydáno dne 16. 12. 2011 (1263 přečtení)

ZPRÁVA SPOLKU ŚALAMOUN VEŘEJNOSTI

Ve středu dne 15.12.2011 Městský soud v Praze jako soud odvolací potvrdil usnesením senátu JUDr. Jaroslava Cihláře rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8 ze dne 15.9.2011, kterým byl předseda spolku Šalamoun, pan John Bok, odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání pěti měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok. Soud zamítl jak odvolání obžalovaného, který se dožadoval zproštění obžaloby, tak odvolání státního zastupitelství, které se dožadovalo přísnějšího trestu.

John Bok byl odsouzen kvůli konfliktu se strážníkem městské policie, který jej obvinil, že jej udeřil do tváře a přivodil mu pracovní neschopnost v trvání 42 dnů.

Spolek Šalamoun se s rozsudkem neztotožňuje, neboť stojí na tvrzení proti tvrzení, přičemž soud se přiklonil k tvrzení strážníka na základě řetězce nepřímých důkazů, ve skutečnosti domněnek a fabulací.

Soud neuvěřil tvrzení strážníka, že byl skutečně nemocen 42 dní, čímž zpochybnil jeho důvěryhodnost jako svědka. Přesto mu uvěřil, že byl obžalovaným udeřen.

Dokazováním bylo potvrzeno, že strážník během konfliktu Johna Boka škrtil. Trestním oznámením, které napadený podal jako první, se orgány činné v trestním řízení nezabývaly. Násilí strážníka na občanovi zůstane nepotrestáno.

Pro spolek Šalamoun je odsouzení jeho předsedy podnětem, aby zintenzivnil svou činnost ve prospěch dodržování základních práv a svobod v trestním řízení a v neprospěch justiční svévole.

John Bok bude hájit svou pravdu cestou mimořádných opravných prostředků.

( Celá tisková zpráva | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: Zdeněk Jemelík )