* ZPRÁVA PRO VEŘEJNOST Z 16.2.2012
  Vydáno dne 16. 02. 2012 (3009 přečtení)

Usnesením Krajského soudu v Ústí n.L. ze dne 12.12.2011 bylo zamítnuto odvolání státního zastupitelství proti rozsudku Okresního soudu v Ústí n.L., kterým byl zproštěn obžaloby pan J.H.

Jeho kauzou se spolek Šalamoun zabýval od r. 2004. Na základě našich podnětů podali ministři Pavel Němec i Jiří Pospíšil stížnosti pro porušení zákona, jimž Nejvyšší soud ČR nevyhověl. Pavel Němec při podání stížnosti rozhodl o propuštění odsouzeného z výkonu trestu.

Po neúspěchu stížnosti strávil pan J.H. 2 ¼ roku ve věznici v Rýnovicích. Ve výkonu trestu se choval příkladně. Během pobytu ve vězení se dvakrát pokusil o obnovu procesu, ale nalézací soud hájil tvrdě svou pravdu. Posléze jsme mohli našemu chráněnci pouze pomoci společenskou zárukou při jednání o podmíněné propuštění po polovině trestu.

Až po návratu na svobodu se podařilo panu J.H. získat nový důkaz, který mohl zásadně změnit hodnocení důkazů v jeho prospěch. Současně s žádostí o povolení obnovy procesu požádal o změnu nalézacího soudu. Obnovené řízení pak proběhlo u Okresního soudu v Ústí n.L. a skončilo zprošťujícím rozsudkem. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, ale odvolací soud jí nevyhověl.

Žel, je to jediná skutečně příznivá zpráva za poslední rok. Naši chráněnci nemají nárok ani na stížnosti pro porušení zákona, ani na milost, žádosti o povolení obnovy procesu neomylné soudy zamítají téměř vždy.

( Celá tisková zpráva | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: Zdeněk Jemelík )